Ναυτικό Μουσείο Καβάλας logo

Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας

 

Μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας με την επωνυμία «1ο Agean - Man and Sea photo salon», με συνδιοργανωτές το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία και την Φωτογραφική Εταιρεία Καβάλας και με το ψηλό πατρονάζ της FIAP (Διεθνής Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης - υπό τηνUNESCO) καθώς και πολλών άλλων διεθνών φωτογραφικών συνομοσπονδιών, θα ήθελα από βάθους καρδιάς να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες, καλλιτέχνες, βραβευμένους και μη. Ιδιαιτέρως όμως όλους του Έλληνες φωτογράφους, μέλη καιμη μέλη της ΦΕ ΚΑΒΑΛΑΣ και της ΕΦΕ που πάλεψαν με έργα υψηλής αισθητικής και διακρίθηκαν με μετάλλια, επαίνους και αναρτήσεις. Βεβαίως, περιποιεί τιμή και για την ΕΦΕ που διαθέτει την τεχνογνωσία και δαπάνησε γι’ αυτή τη διοργάνωση χρήμα και «φιλότιμες» ανθρωποώρες. Θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο Μυτιληνό (επίτιμο μέλος του ΔΝΜΚ και Συντονιστή της ΦΕΚ), που κατέκτησε τα τρία μεγάλα τρόπαια του διαγωνισμού, αγαλματίδιο του Ποσειδώνα, ως ο πρώτος φωτογράφος της διοργάνωσης, την χρυσή μπλε καρφίτσα της FIAP, ως ο καλύτερος φωτογράφος κατά τα πρότυπα της FIAP,καθώς και το χρυσό μετάλλιο του πρώτου Έλληνα πρεσβευτή φωτογράφου. Επίσης στην Έλενα Πορλού και στη Μιράντα Μεφσούτ που κατέκτησαν από μία τιμητική ανάρτηση. Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τα μέλη της ΦΕΚ Ιωάννη Ναγόρνη, Σοφία Μουρουζίδου, Αλκιβιάδη Αργυρό Οφθαλμίδη και Πάνο Σαμαρά που έλαβαν επίσης μέρος στον ίδιο διαγωνισμό με αξιοπρεπή έργα και πάλεψαν σκληρά για μια διάκριση. Τους ευχαριστώ όλους θερμά για την συμμετοχή τους .Προς ενημέρωσή σας, σ’ αυτό τον μεγάλο και πρωτόγνωρο για τα τοπικά μας δεδομένα, έλαβαν μέρος (56) χώρες απ’ όλη τη υφήλιο με (305) διεθνείς καλλιτέχνες φωτογράφους υψηλών καλλιτεχνικών δυνατοτήτων, οι οποίοι κατέθεσαν προς κρίση περί τις 4.500 φωτογραφίες αισθητικά άψογες. Την κριτική επιτροπή κόσμησαν δύο μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας Καβάλας, Καβαλιώτες πολίτες, οι κ.κ. Αχιλλέας Ηλιάδης και Κωνσταντίνος Χρυσοχόου, διεθνείς φωτογράφοι. Το σημαντικό όλου αυτού του εγχειρήματος, είναι ότι η πόλη μας η Καβάλα κατάφερε να διεισδύσει στο σύνολο των μεγάλων πόλεων παγκοσμίως που καταφέρνουν να διοργανώνουν επίσημους διαγωνισμούς φωτογραφίας με τη στήριξη παγκόσμιων Φωτογραφικών Συνομοσπονδιών. Και ως φυσική απόρροια αυτού, είναι η προβολή της πόλης μας και του ΔΝΜΚ σε όλο τον κόσμο .

Continue Reading

ΘΗΡΕΟΙ Λ.Σ.

Είναι τιμή για το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο και για εμένα ιδιαίτερα, να δέχεται τους αντίστοιχους Θυρεούς του Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Αρχιπλοιάρχου κ. Πασσάδη Νικολάου και του Κεντρικού Λιμενάρχη Καβάλας Αντιπλοιάρχου κ. Ευαγγελίδη Σταύρου . Δύο παλαιούς Θαυμάσιους Συνεργάτες μου και Εξαίρετους Αξιωματικούς του Λ. Σ.

 

Continue Reading

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ Λ.Σ.

Στιγμιότυπα από τη λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποίησε εχθές 25 Ιανουαρίου 2020 το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας στο χώρο του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου Καβάλας με την ευκαιρία της Επετείου των 100 χρόνων της Ίδρυσης του Λιμενικού Σώματος και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας . Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και η πατροπαράδοτη κοπή Βασιλόπιτας του Κ.Λ.Κ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος, ο Βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης Ιωάννης ,ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης , ο Διοικητής της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Αρχιπλοίαρχος κ. Πασσάδης Νικόλαος , ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας Ταξίαρχος κ. Καραμανλής Ιωάννης ο Διοικητής της Π.Υ. εκπρόσωποι του Στρατού και της Αεροπορίας , εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της πόλης Αξιωματικοί και προσωπικό του Λιμεναρχείου καθώς και το Δ.Σ. των Φίλων του Δ.Ν.Μ.Κ.
Τέλος ο πρώην Αντιφριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τοπικός Ιστορικός Ερευνητής κ Κωνσταντίνος Παπακοσμάς με την οπτικοακουστική μέθοδο και χρήση υπολογιστή αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο ιστορικό ίδρυσης του Λιμεναρχείου Καβάλας .
Ευχόμαστε στο Λιμενικό Σώμα να μακροημερεύσει και να τιμήσουμε , να σεβαστούμε και να ευχαριστήσουμε στους ανθρώπους του, που δίνουν ψυχή , σώμα και ανθρωπιά στη θάλασσά μας .

 

 

Continue Reading

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Δ.Ν.Μ.Κ.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. των Φίλων του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου Καβάλας σας πληροφορούν ότι οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου θα είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 15.00.
Για ομαδικές ξεναγήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα που βρίσκονται στην Ιστοσελίδα του Μουσείου www.nmkav.gr

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΝΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας συμμετείχε φέτος στον εορτασμό που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια  καθώς πολλοί συμπολίτες μας μαζί με τα παιδιά τους αλλά και το Νηπιαγωγείο Ροδολίβους Σερρών επισκέφθηκαν το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας στην ακτή της Ραψάνης (πρώην παιδότοπος Νεφέλες) και ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ναυτικού Μουσείου Καβάλας κ. Χρ. Τζανάκο, τον Αντιπρόεδρο κ. Αλέκο Ελευθερίου και την Γεν. Γραμματέα κα Αλέκα Νικολαΐδου.

Η συλλογή του Ναυτικού Μουσείου εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα εκθέματα που οικειοθελώς και με χαρά προσφέρουν συμπολίτες μας. Τα νέα εκθέματα αφού καταγραφούν και συντηρηθούν, κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου συμπληρώνοντας το θαλασσινό ταξίδι του τόπου μας στο χρόνο.

 

Continue Reading

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΦΕ

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΣΧΙΔΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΑΝΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Τον Χρήστο Τζανακο, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, βράβευσε η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ) την Τετάρτη 3-4-2019 το βράδυ στην προσωρινή έδρα του Εκθετηρίου Ναυτικής Ιστορίας της Καβάλας στις πρώην «Νεφέλες». Τη βράβευση έκαναν τα μέλη της ΕΦΕ στην πόλη μας κ. Γιώργος Μυτιληνός - Συντονιστής της τοπικής ΦΕΚαβάλας -  και κα Μακρίνα Μπελετσέλη ως επίσημος Συνδεσμος της ΕΦΕ με την πόλη μας.

Στο αιτιολογικό της βράβευσης ο κ. Μυτιληνός ανέφερε πως ο κ. Τζανάκος αποτελεί μια πολυσχιδή προσωπικότητα που οραματίζεται το μέλλον σε σχέση με τις ανάγκες της πόλης μας και τη θάλασσα. Είναι σώφρων, ευγενής, διεκδικητικός και πάνω απ όλα αποτελεσματικός. Στο ζήτημα της ίδρυσης της Φωτογραφικής Εταιρείας Καβάλας – Παράρτημα ΕΦΕ πρωτοστάτησε σε όλα τα στάδια συγκρότησής της και τη στήριξε με κάθε τρόπο με αποτέλεσμα αυτή να σταθεί στα πόδια της κυρίως στα δύο πρώτα χρόνια από τη σύστασή της παρέχοντάς της στέγη και πολλές άλλες διευκολύνσεις. Η βράβευση προέβλεπε δίπλωμα τιμής σε χρυσοτυπία καθώς και χάλκινο μετάλλιο με την κεφαλή του Απόλλωνα.

Το υπόλοιπο μενού της βραδιάς προέβλεπε απονομές στους συμμετέχοντας στις διακρατικές εκθέσεις φωτογραφίας με την Σερβία κ την Κύπρο που έκαναν ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος και ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Κυπρίων κ. Αντώνης Μπέργκες. Απονομή διπλωμάτων για την έκθεση φωτογραφίας της ΦΕΚ στην Κίνα από την κα Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Απονομή των βραβείων του 4ου πανελλήνιου διαγωνισμού φωτογραφίας του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας με θέμα: «Άνθρωπος και θάλασσα» από μέλη του ΔΣ και στελέχη του Συλλόγου Φίλων του ΝΜΚ

Continue Reading

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

   

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η Φωτογραφική Εταιρεία Καβάλας και ο Σύλλογος Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, προκηρύσσουν διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα:

«Η Καβάλα χθες και σήμερα»

Οι φωτογράφοι δημιουργοί καλούνται να αποτυπώσουν εικόνες όχι μόνο από την πόλη της Καβάλας αλλά και από το σύνολο της γεωγραφικής επικράτειας της Δήμου Καβάλας. Οι άνθρωποι, η αγορά και η κίνηση της πόλης, τα κτήρια, οι δρόμοι, οι παραλίες, το λιμάνι, το καρνάγιο, η ιχθυόσκαλα, τα εργοστάσια, τα καπνεργοστάσια και οι καπναποθήκες, το υδραγωγείο με τις καμάρες, η χερσόνησος της Παναγίας, το Κάστρο, το Ιμαρέτ, το άγαλμα και το μουσείο του Μωχάμετ Άλι, ο δρόμος του νερού, τα Αρχαιολογικά Μουσεία, το Μουσείο καπνού, ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (Ρωμαϊκή Αγορά και Αρχαίο Θέατρο), τα προϊστορικά Βραχογραφήματα, τα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια, τα Λασπόλουτρα, οι Ι. Ναοί με τα καμπαναριά τους, η διασκέδαση, το φεστιβάλ cosmopolis κά, αποτελούν κάποια από τα στοιχεία της θεματολογίας του διαγωνισμού που μπορούν να προσεγγίσουν οι φωτογράφοι.

Continue Reading

Εγκαίνια έκθεση ζωγραφικής

 Εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιουνίου 2018 η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Θαλασσογραφίες», η οποία φιλοξενεί έργα του Καβαλιώτη λαϊκού ζωγράφου Διαμαντή Κέφη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2018 .

Την έκθεση εγκαινίασαν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, παρουσία του Αρχηγού του Στόλου, Αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου, του διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υποστράτηγου Σπύρου Ρώσση, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, της προέδρου των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και του προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Χρήστου Τζανάκου.

Πριν την ξενάγηση των προσκεκλημένων στην έκθεση, για τον ζωγράφο και το έργο του μίλησε η Εθνολόγος, Ιστορικός, Έφορος Πινακοθηκών και Μουσείων Ευφροσύνη Μπόσκου.

Οι ζωγραφικοί πίνακες που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας ανήκουν στο Δημοτικό Ναυτικό Νουσείο Καβάλας .

 

 

 

Continue Reading

Η ΘΡΥΛΙΚΗ "ΠΙΣΤΟΛΑ" - Το νέο απόκτημα του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.

                                                                Η ΘΡΥΛΙΚΗ « ΠΙΣΤΟΛΑ »

 

Το νέο απόκτημα του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου Καβάλας είναι το πανομοιότυπο ομοίωμα της Ιστορικής Καταδίωξης , ή Γκαζολίνας ή Πιστόλας.              

                                                                                                             

 

Continue Reading

Απονομή βραβείων 3ου διαγωνισμού φωτογραφίας

               

          Λαμπρή η τελετή των απονομών του 3ου διαγωνισμού φωτογραφίας.

                                                           (απόσπασμα από δημοσίευμα της Εφημερίδας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ)

 

Η τελετή των απονομών του τρίτου πανελλήνιου διαγωνισμού φωτογραφίας που πραγματοποίησε το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 23 Ιανουαρίου επιφύλαξε και μια ευχάριστη έκπληξη για τον Καπετάνιο τον Χρήστο Τζανάκο. Η ΕΦΕ με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου τον ανακήρυξε σε επίτιμο μέλος. Του απέδωσε δίπλωμα τιμής, αναμνηστική επιτραπέζια σύνθεση με εγχάραχτη γραφή της Εταιρείας και του ονόματός του καθώς και ειδικό σήμα κομβιοδόχης το οποίο απονέμεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και σε άτομα που προσφέρουν ουσιαστικές και εξαίρετες υπηρεσίες προς αυτήν.

                                                                                                            

 

Το σκεπτικό αυτής της τιμής ήταν ότι ο πρόεδρος του ΔΝΜΚ έβαλε τις βάσεις για μια γόνιμη συνεργασία του Μουσείου και του Δήμου Καβάλας με την ΕΦΕ, υποστήριξε φανατικά τους πανελλήνιους διαγωνισμούς φωτογραφίας και ανέπτυξε σχέσεις εξωστρέφειας μέσω του εικαστικού χώρου (σ' αυτόν ανήκει και η φωτογραφία), προκειμένου να πραγματώσει τις καταστατικές λειτουργίες του Μουσείου. Ακόμη κατόρθωσε μέσω των προγραμμάτων επισκεψιμότητας να εμπεδώσει προς τους πολίτες την έφεση για γνώση, αγάπη και σεβασμό της ιστορίας του τόπου τους, την προσοχή στο περιβάλλον και στη θάλασσα και τέλος την ανάδειξή τους σε πολίτες με καλλιέργεια, ήθος και ευαισθησία για τη ναυτοσύνη και το θαλάσσιο βασίλειο της χώρας μας.

Οι επώνυμες παρουσίες στη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ήταν πολλές και από όλα τα θεσμικά όργανα της πολιτείας

             

 

 

 

 

3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας Ναυτικού Μουσείου Καβάλας

 

Ο 3ος πανελλήνιος διαγωνισμός φωτογραφίας που διοργάνωσε το Δημοτικό ΝΜΚ σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία με θέμα: «Άνθρωπος και θάλασσα» έλαβε τέλος. Συγκεντρώθηκαν προς κρίση πάνω από 400 έργα μονόχρωμα και έγχρωμα σε ψηφιακή μορφή, που αντιστοιχούν σε 60 δημιουργούς φωτογράφους απ όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα (6) μετάλλια του διαγωνισμού, τρία για την μονόχρωμη κατηγορία και τρία για την έγχρωμη κατέκτησαν Καβαλιώτες δημιουργοί, μέλη της «Φωτογραφικής Ομάδας του Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου Καβάλας»,

 

Τα τελικά αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

 

 

Continue Reading

Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Καλαφάτη ¨Αθεράπευτα Ναυτικός¨

  

Με ασφυκτικά γεμάτη την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  ο κόσμος παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Καλαφάτη Άτσαλου « ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΝΑΥΤΙΚΟΣ» μια πρώτη έκδοση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.

                                                                                                                           

                                                                                                                            

Για το βιβλίο και την συγγραφέα μίλησαν ο Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Άγγελος Παληκίδης και ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας Νίκος Τσουμπάκης .

Το βιβλίο αποτελεί μια ιδιαίτερα προσεγμένη και καλοφροντισμένη έκδοση  με την Ελένη Καλαφάτη με μοναδική γλαφυρότητα να ξετυλίγει συναρπαστικά το νήμα της αφήγησης του Πατέρα της Καπετάν Γιάννη Άτσαλου .

Την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Άτσαλου Καλαφάτη προλόγισε και ο Πρόεδρος των φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Πλοίαρχος-Πλοηγός Χρήστος Τζανάκος  με την ιδιότητα του εκδότη του βιβλίου, ο οποίος μάλιστα μεταξύ άλλων είπε :

Διάβασα με συγκίνηση το βιβλίο της Ελένης Άτσαλου - Καλαφάτη και λέω με συγκίνηση γιατί τα 38 χρόνια που έζησα πάνω στη θάλασσα μου επέτρεψαν να φέρω πίσω θύμισες από την δική μου ζωή και τα δικά μου ταξίδια , γιατί κακά τα ψέματα όποιος δεν την έχει ζήσει και δεν την έχει αφουγκρασθεί από κοντά, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε να νοιώσει τι σημαίνει θάλασσα με όλες τις πίκρες, τους κινδύνους ,τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές που σου προσφέρει .

Η Ελένη εξιστορεί θαυμάσια την ιστορία του πατέρα της καπετάν Γιάννη Άτσαλου ο οποίος ξετυλίγει συναρπαστικά το νήμα της αφήγησης του, κινούμενος από δεκαπεντάχρονο παιδί προσφυγόπουλο με ένα φυλλάδιο στο χέρι να γίνεται ναυτικός και να εξιστορεί τα ατέλειωτα ταξίδια του μέσα σε αντίξοες συνθήκες, άνισες μάχες με την θάλασσα να σε χτυπά αλύπητα φτάνοντας μάλιστα ορισμένες φορές να εξελίσσονται σε ανείπωτες τραγωδίες και καταστροφές.

Ο Καπετάν Γιάννης Άτσαλος βλέπω ότι ήταν πράγματι αθεράπευτα Ναυτικός, από την πάστα  εκείνων των ναυτικών που σήμερα δεν υπάρχουν πια, δυνατός, ανηλεής, άφοβος, ήταν νομίζω το πρότυπο του ναυτικού που τον κατείχε μια δαιμονική θέληση για δύναμη, δημιουργία και αγάπη γι΄ αυτό που υπηρετούσε.

Μας αποκαλύπτει την βαθιά σχέση του ανθρώπου με την θάλασσα και μας αφηγείται με ένα θαυμάσιο τρόπο, θέλοντας να μας δείξει σ΄ εκείνους τους δύσκολους καιρούς, πως εκείνοι οι άριστοι ναυτικοί διδασκόνταν στην πράξη την τέχνη του αγώνα κατά της θάλασσας στον οποίον μάλιστα λάμβαναν μέρος από την παιδική τους ηλικία, διότι στο σύνολο τους προέρχονταν από Ναυτικές οικογένειες και φυσικά προετοιμαζόντανε από μικρά ακόμη, για το ναυτικό επάγγελμα.

Το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από την αφήγηση αυτή είναι ότι ο ελληνικός λαός παραδοσιακά θαλασσινός, κατορθώνει να συνταιριάζει το παντοδύναμο θαλασσινό στοιχείο με την ομορφιά και την ανάγκη για επιβίωση και ότι η θάλασσα, με τις χαρές και τις λύπες της, τους πόθους και τους καημούς της, είναι η παντοτινή αγάπη των ναυτικών.

Είναι το στοιχείο με το οποίο παλεύουν σκληρά οι θαλασσινοί για να τα βγάλουν πέρα και όπως είναι φυσικό, στον αγώνα αυτό άλλοτε νικούν και άλλοτε βγαίνουν ηττημένοι.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα σύμφωνα με τον Ελύτη μόνο ποιητές και ναυτικούς καλούς μπορούσε να βγάζει.   

 

 

10o Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων

Στην πανέμορφη πολιτεία του Γαλαξειδίου με την ένδοξη Ιστιοφόρο Ναυτιλία στο παρελθόν και με τους φιλόξενους και ευαίσθητους Ιστορικά, σήμερα, κατοίκους της, πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Μαΐου 2016 το 10ο πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος.

   Την άψογη διοργάνωση την ανέλαβε το ιστορικό και Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου συνεπικουρούμενο από τον δραστήριο σύλλογο «Φίλοι του Ιστορικού και Ναυτικού Μουσείου Γαλαξειδίου», υπό την αιγίδα  του Δήμου Δελφών.

Continue Reading

Τα κλειδιά του ναυτικού μουσείου στον Δήμο Καβάλας

Σε μια λαμπρή τελετή, την 30η Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Γεωργίου Γραμμένου και της αντιδημάρχου κ. Κορίνας Πρασσά, η Δήμαρχος κ Τσανάκα τίμησε τη διοίκηση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας. «Σήμερα τιμούμε τους ανθρώπους που αγαπούν και νοιάζονται για να διατηρηθεί η ναυτική παράδοση και η ναυτική ιστορία της πόλης μας» τόνισε με έμφαση στο λόγο της η κυρία Τσανάκα. Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος του ΝΜΚ κ. Χρήστος Τζανάκος ευχαρίστησε τη Δήμαρχο που πίστεψε σε αυτό που κατάφεραν οι άνθρωποι του Μουσείου με τις προσπάθειες τους, τονίζοντας ότι αποδεικνύεται έτσι πόσο αγαπάει και αυτή αυτό τον τόπο γιατί είναι και βέρα Καβαλιώτισσα. Ο κ. Τζανάκος  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για την ομόφωνη αποδοχή της παραχώρησης της εκθεσιακής συλλογής του Ναυτικού Μουσείου προς το Δήμο Καβάλας  .

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την παράδοση του κλειδιού του Μουσείου συμβολικά από τον εγγονό του προέδρου και καπετάνιου στην ίδια τη Δήμαρχο σε μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα. «Ξεκινήσαμε μια παρέα, κατέληξε ο κ. Τζανάκος, να κάνουμε το Ναυτικό Μουσείο για να το αφήσουμε  παρακαταθήκη στους Καβαλιώτες στα παιδιά και στα εγγόνια μας και είμαι συγκινημένος που αποδίδουμε αυτό τον θησαυρό εκεί που του ανήκει, στους δημότες αυτής της πόλης.

Μαζί με όλο το εκθεσιακό υλικό, παραδόθηκε το βιβλίο απογραφής όλων των αντικειμένων και σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και το βιβλίο αποδείξεων παραλαβής των δωρητών προς το Μουσείο, όπως και η σφραγίδα του Μουσείου. Η Δημοτική Αρχή παρέδωσε στους ανθρώπους του Μουσείου καλαίσθητο πάπυρο, στον οποίο αναγράφεται η αποδοχή της δωρεάς και η απόδοση τιμής προς τους δωρητές. 

Στην Καβάλα ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης (FIAP) – Καλωσόρισμα από Θόδωρο Μαρκόπουλο.

Στην πόλη μας βρέθηκε το διήμερο 30 - 31 Αυγούστου 2015 ο κ Γιάννης Λυκούρης, Γενικός Γραμματέας της FIAP, δηλαδή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο και στην οποία ανήκουν περισσότερα από 80 κράτη μέλη απ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μάλιστα η χώρα μας εκπροσωπείται στη συγκεκριμένη ομοσπονδία μέσω της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Γυθείου 12 στους Αμπελοκήπους και αποτελεί με χρονολογία ίδρυσης το 1952 το ιστορικότερο φωτογραφικό σωματείο της χώρας.

Περισσότερα...

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού

Την Κυριακή 17 Μαϊου 2015 σε συνεργασία των συλλόγων Εκπαιδευτικών, Γονέων Κηδεμόνων, Εικαστικών τεχνών και φιλοτεχνών με την Δημωφέλεια Καβάλας ,  πραγματοποιήθηκε τελικά το κυνήγι του θησαυρού που αναβλήθηκε προ μηνών λόγω κακοκαιρίας.

Περισσότερα...

Μαθητικός διαγωνισμός φωτογραφίας

Εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της πολιτείας

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά καλημέρα σας.  Σήμερα είναι ημέρα χαράς για μας, τους ανθρώπους του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας, γιατί πέρα από τις συναντήσεις μας με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται σε αυτόν εδώ το χώρο για σας, τους μαθητές της πόλης μας, μας δίνεται η ευκαιρία να σας βραβεύσουμε κιόλας για την προσπάθεια που καταβάλετε να διαγωνισθείτε και να συναγωνισθείτε μεταξύ σας στον τομέα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, προκειμένου να προβάλλετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη θάλασσα, με την οποία η χώρα μας είναι άρρηκτα δεμένη αιώνες τώρα.  

Περισσότερα...

Επισκεψιμότητα από σχολεία

Αθρόες είναι οι επισκέψεις των Σχολείων στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας που στην προσπάθεια του να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας , πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στο περιεχόμενο των Θεματικών ενοτήτων του Ναυτικού Μουσείου, ενισχύοντας στην προσπάθεια οι επισκέψεις σχολικών τμημάτων και ομάδων παιδιών γενικότερα να γίνονται όλο και ποιο ενδιαφέρουσες με έντονο το ψυχαγωγικό στοιχείο .

Περισσότερα...

Περισσότερα άρθρα...

Επισκεφθείτε το μουσείο...

...ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας

Επικοινωνία

Ραψάνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1

Τ. +30.2510.240 668

Κ. +30.6977 391 605

Ε. nmkav.gr@gmail.com

Χάρτης

xartis

Είπαν για εμάς

Περιοδικό Αρχαιολογία & Τέχνες

Powered by Simple Web Design
Copyright © 2015 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας