Ναυτικό Μουσείο Καβάλας logo

Ιστορικό Ίδρυσης

 

 

 

Στις 22 Ιουνίου 2005 με απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας αναγνωρίσθηκε η σύσταση του σωματείου μας με την επωνυμία Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και στις αρχαιρεσίες της 6 Ιουλίου 2005 εξελέγη το πρώτο Δ.Σ. το οποίο συστάθηκε σε σώμα στις 10 Ιουλίου 2005 και έχει ως εξής: Χρήστος  Τζανάκος  Πρόεδρος, Αλέξανδρος Ελευθερίου  Αντιπρόεδρος, Αλεξάνδρα Νικολαϊδου  Γραμματέας,  Ευάγγελος Ζήσου  Ταμίας και Γιάννης Καραβάς  Μέλος.

Κατόπιν ξεκίνησε ένας μαραθώνιος επαφών και αλληλογραφίας με όλους όσους έχουν σχέση με την Ναυτική Ιστορία της Καβάλας, πλοιοκτήτες, αλιείς, απόμαχους ναυτικούς κλπ. για την συλλογή και συγκέντρωση υλικού

Για την διαφύλαξη όλων  των δωρεών  ζητήσαμε από τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας να μας παραχωρήσει ένα χώρο για την διαφύλαξη και συντήρηση  όλων των αντικειμένων που  καταθέτουν οι Καβαλιώτες. Πράγματι μας δόθηκε μια αποθήκη που κι αυτή φάνηκε μικρή για τον όγκο των δωρεών που συνέχεια μεγάλωνε.

Παράλληλα ξεκινήσαμε τις επαφές και τις πιέσεις προς τους φορείς της πόλης για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την μόνιμη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου.

Στα τέλη  Δεκεμβρίου του 2005 ο  Οργανισμός Λιμένος Καβάλας μας παραχώρησε για 25 χρόνια το κτίριο του παλιού απεντομοτηρίου που βρίσκεται στο χώρο του κεντρικού λιμανιού προκειμένου να στεγασθεί εκεί το Ναυτικό Μουσείο και στις 25 Απριλίου 2006 υπογράφηκε επίσημα η σύμβαση της παραχώρησης του κτιρίου.

Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα ώστε να ξεκινήσει ένας Μαραθώνιος και με την βοήθεια του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος να βρεθεί η κατάλληλη ομάδα πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων ώστε να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες που ήταν αναγκαίες και αποτελούν την βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων

Τέλος ύστερα από άπειρες συζητήσεις και επαφές  οι αρχιτέκτονες  κατέθεσαν τα προσχέδια του οικοδομήματος που ήταν ομολογουμένως θαυμάσια και δημιουργούσαν ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής μέσα στο κέντρο της Καβάλας. Αντίγραφα αυτών  των σχεδίων εστάλησαν αμέσως στα  Υπουργεία Μακεδονίας και Θράκης, Πολιτισμού, Οικονομικών, Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης καθώς και  σε όλους τους φορείς της Καβάλας.

Δυστυχώς η όλη προσπάθεια θα καθυστερήσει δραματικά λόγω της ένταξης του κτιρίου που μας παραχωρήθηκε στο Masterplan  του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας που έχει στόχο  την γενική αναβάθμιση  της χερσαίας ζώνης του Λιμανιού της Καβάλας.

Κατόπιν τούτου επισκεφθήκαμε  τον Δήμαρχο Καβάλας και ζητήσαμε να μας παραχωρήσει τις αποθήκες που βρίσκονται μέσα στο χώρο του  Ναυπηγείου και ανήκουν στον Δήμο  ώστε να κτισθεί το μουσείο σε εκείνο τον χώρο δεδομένου ότι είναι ιδανικός για την στέγαση του Ναυτικού Μουσείου σε συνδυασμό μάλιστα με το παραδοσιακό καρνάγιο της Καβάλας.

Ο Δήμος δέχθηκε να  παραχωρήσει  τις αποθήκες και όπως μάλιστα προβλέπεται, η  στέγαση του Μουσείου σ’ αυτό το χώρο, θα αναβαθμίσει  το Ιστορικό αυτό κομμάτι της Καβάλας, που είναι αρκετά υποβαθμισμένο.

Παρόλο που σε αυτή την παραχώρηση του Δήμου Καβάλας  υπάρχουν κάποια τεχνικά και γραφειοκρατικά  προβλήματα ελπίζεται  ότι αυτά θα ξεπερασθούν  σχετικά γρήγορα και ανώδυνα  ώστε το Μουσείο να βρει τελικά το απάγγειο λιμάνι του σε αυτό τον χώρο που δικαιωματικά  του ανήκει.

Επίσης ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο – ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά -να μας παραχωρήσει ένα προσωρινό χώρο ώστε να εκθέσουμε μέρος των δωρεών που έχει στην κατοχή του το Ναυτικό Μουσείο ώστε και οι συμπολίτες μας να δουν ότι πράγματι δεν ήταν απλά μια ιδέα και ένας ενθουσιασμός της στιγμής αλλά μια υποχρέωση των Καβαλιωτών στην Ναυτική ιστορία και παράδοση του τόπου μας.

Η  Καβάλα  είναι ένα κομμάτι της Ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου με τους παραδοσιακούς της ταρσανάδες και με την Ιστορία της ακόμη και από τις εποχές που το Αιγαίο κυριαρχείται από Οθωμανούς και Βενετούς και ακόμη ποιο βαθιά στην Ιστορία.  Πιστεύουμε ότι πέρα από την υποχρέωση που έχουμε εμείς οι Καβαλιώτες να διατηρήσουμε την Ναυτική Ιστορία και παράδοση μας  η πόλη της Καβάλας έχει άμεση ανάγκη τόνωσης της τουριστικής κίνησης.

 

 

 

Επισκεφθείτε το μουσείο...

...ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας

Επικοινωνία

Ραψάνη, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1

Τ. +30.2510.240 668

Κ. +30.6977 391 605

Ε. nmkav.gr@gmail.com

Χάρτης

xartis

Τελευταία Νέα

Είπαν για εμάς

Περιοδικό Αρχαιολογία & Τέχνες

Powered by Simple Web Design
Copyright © 2015 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας